7 november

Vijftig tinten grijs

Grootschalige upgrade Beurs- & Evenementenhallen Rotterdam Ahoy


Een van de grootste projecten van Hart van Zuid geniet geen grote bekendheid, ondanks de vele miljoenen die erin geïnvesteerd zijn en het voordeel dat ermee gecreëerd is voor de eigenaar, gebruiker en omgeving. “Een hal is een hal” stelt Corine Dijkhuizen, Manager Facility Services bij Rotterdam Ahoy. Alhoewel dat een nuchtere reactie is, blijkt er een hoop om trots op te zijn in dit project!

Corine was tussen 2016 en medio 2018 betrokken bij de upgrade van de Beurs- & Evenementenhallen 2 tot en met 6 van Rotterdam Ahoy. Dit terwijl er gelijktijdig in diezelfde hallen ook tientallen evenementen plaatsvonden. “Het vroeg om flink wat afstemming, soms meerdere keren op een dag. Tussen Ahoy, onze klanten, de gemeente, onderaannemers en het projectteam Hart van Zuid. En elke keer weer moest iedereen flexibel zijn en meewerken aan de oplossing.” De hallen zijn nu, na alle ingrepen, duurzamer, geluidsdichter, comfortabeler en mooier. Corine: “Daar heeft iedereen baat bij, wij, onze bezoekers, organisatoren en niet te vergeten onze buren.”

De upgrade van de ruim 40 jaar oude hallen was geen overbodige luxe. Zo is onder andere het complete ventilatiesysteem vervangen. “Hiermee kan gekoeld en verwarmd worden door het gebruik van warmtewinning”, vertelt Lars van Vliet, Coördinator Electro en Werktuigbouw bij Ahoy. Daarnaast kunnen de hallen gescheiden worden met paneelwanden van 6 meter hoog, die door hun geluidsisolerende eigenschappen een gewicht hebben van wel 600kg per stuk. Corine: “We kunnen verschillende evenementen naast elkaar hosten zonder dat men last heeft van elkaar.” Ook is alle verlichting vervangen door LED verlichting. Lars: “In totaal is er twee kilometer lijnverlichting aangebracht.”

Duurzaam
Los van de energieprestatie verhogende maatregelen maakt het hergebruik van bestaand vastgoed onderdeel uit van de duurzame aanpak. Vanuit de gemeente Rotterdam sluit vastgoedontwikkelaar Hiddo den Hartog aan. Hiddo: “De hallen waren aan het eind van hun reguliere vastgoedcyclus en vroegen om een flinke investering om de toekomstbestendigheid te garanderen. Dat hebben we gedaan door het gebruiksoppervlak te vergroten zonder het gebouw in omvang te laten toenemen.” De upgrade komt ook de omgeving ten goede. Hiddo: “Wat maar weinig mensen weten is dat de hallen nu beter geïsoleerd zijn en Hal 2 heeft zelfs een geluidsdicht dak. Ze zouden hier nu een indoor muziekfestival kunnen organiseren, zonder dat omwonenden daar overlast van zouden ondervinden.”

Grote uitdaging
De hallen hebben naast een facelift van de gevels ook constructieve aanpassingen ondergaan. Zo is de corridor gesloopt die ooit dwars door alle hallen liep en een dragende constructie was voor het dak. Corine: “De corridor slopen was een megaproject. De dragende constructie van de hallen moest op sommige plekken aangepast worden alvorens deze verwijderd kon worden. Daarnaast zijn intern diverse doorgangen verhoogd naar 6 meter. Zo zijn extra meters goedverhuurbare beursvloer toegevoegd en kan hier een vrachtwagen rondrijden.”

De bijzonder goede samenwerking die hiervoor nodig was leidde ertoe dat de hallen zes maanden voor de deadline werden opgeleverd en dat elk detail afgestemd kon worden. Corine: “We brachten onze exploitatiekennis in en bepaalden zelfs samen op welke hoogte de handzeepdispensers moesten hangen, hoe de toilethokjes het gemakkelijkst te dweilen zijn en nog zoveel meer.” Ze voegt daar glimlachend aan toe: “Misschien is in ons geval een hal toch niet zomaar een hal… Die van ons zijn nu comfortabel, multi-inzetbaar, duurzaam, strak en neutraal grijs. Heel veel tinten grijs. Onze hallen zijn het perfecte canvas voor iedere beurs- of evenementorganisator.”

Funfacts

  • 1.532 tekeningen gebruikt
  • 65 onderaannemers (stukadoors, elektriciens, schilders etc.)
  • 60 gemaakte en doorlopen werkplannen
  • 5.625 m sprinklerleiding aan het dak
  • 350 meter paneelwand
  • 2 km lijnverlichting (LED)