30 april

The Splash op het Annie M.G. Schmidtplein officieel geopend!

In Hart van Zuid op het Annie M.G. Schmidtplein in Rotterdam is een kunstwerk geopend in de vorm van een zwembad, als interactieve ontmoetingsplek voor Rotterdammers en bezoekers. ‘The Splash’, een samenwerking tussen Arttenders en kunstenaar Cindy Bakker, is één van de citydressing projecten in aanloop naar het Eurovisie Songfestival. Alice Vlaanderen, Projectdirecteur Songfestival 2021 Gaststad, opende het op de jaren ’60 geïnspireerde pierenbad met een sprong van de ‘duikplank’. En met een sneak preview van het Rotterdams Stadsprogramma door danseres en choreografe Amira al Rawi.

Foto: Erick Fecken, Arttenders x Cindy Bakker

Foto: Erick Fecken, Arttenders x Cindy Bakker

Het Annie M.G. Schmidtplein op Zuid heeft met The Splash de primeur als eerste ‘Shape of Rotterdam’. Ontworpen als ontmoetingsplek binnen de ontwikkeling Hart van Zuid vindt de lancering plaats vlak voor het Eurovisie Songfestival. The Splash is daarmee niet alleen een visitekaartje tijdens het evenement, maar onderdeel van de nalatenschap voor de stad Rotterdam. “Dankzij ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN is The Shape in een stroomversnelling gekomen. Zuidplein heeft nu een icoon wat ook nog na het Songfestival antwoord geeft op een praktische wens uit de buurt” aldus Siobhan Burger van Arttenders. Arttenders is voornemens na het Songfestival nog meerdere shapes te ontwikkelen voor Rotterdam.

De Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker werd als lokale kunstenaar geselecteerd door een vak- en publieksjury bestaande uit de ondernemers en bewoners uit de omgeving. Om ‘het flexibele gebruik en het lef dat goed past bij Rotterdam’. Cindy Bakker: “The Splash is ontworpen om ‘toegeëigend’ te worden door de buurt. Al tijdens de plaatsing zagen we dat mensen een praatje met elkaar aanknopen op de zitelementen, dat kinderen over de vlakken skateboarden en dat zelfs de allerkleinsten over de duikplank klimmen en klauteren. Het werkt, hoe gaaf is dat!”

Dansperformance Amira al Rawi; sneak preview stadsprogramma
De ontmoetingsplek blijft minstens een half jaar liggen en kan zodra de coronamaatregelen het toelaten, ook als podium voor het stadsprogramma rond het Eurovisie Songfestival gebruikt worden. De opening werd dan ook omlijst met een dansperformance door Amira al Rawi, onderdeel van het stadsprogramma. Speciaal voor het ESF stadsprogramma dat in Theater Zuidplein wordt gemaakt creëerde Amira een bijzondere performance met een kostuum design van Rotterdamse Fashion designer Isabell Schulz. Voor de opening van The Splash gaf Amira een sneak preview van deze performance.

Wil je The Splash komen bewonderen? Op het zonnige terras van 30ML Hart van Zuid, LISA Rotterdam en Restaurant Zed kun je weer terecht voor een hapje, drankje en flink wat gezelligheid. De horeca heeft haar bezoekers gemist. Reserveer dus snel je plekje en geniet van het uitzicht! 

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Hart van Zuid, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Foto: Amber Leijen, Arttenders x Cindy Bakker

Foto: Amber Leijen, Arttenders x Cindy Bakker

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top

Foto: Arttenders / Pim Top