18 maart

Eurovisie Songfestival mei 2020 uitgesteld naar volgend jaar

Op grond van de maatregelen die de Nederlandse en buitenlandse overheden hebben genomen, heeft de EBU (European Broadcasting Union) zojuist besloten dat het Eurovisie Songfestival 2020 niet kan plaatsvinden. Het grootste muziekfestijn ter wereld, dat op 12, 14 en 16 mei in Rotterdam Ahoy zou worden gehouden, wordt vanwege het coronavirus uitgesteld naar 2021.
De EBU geeft aan dat het belang van de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers voorop staat, alsook de ontstane situatie in Nederland, Europa en de rest van de wereld. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben alle begrip voor deze moeilijke beslissing.

Doorgang onverantwoord door coronavirus
Uiteraard is het verschrikkelijk jammer dat het Eurovisie Songfestival dit jaar niet door kan gaan. Er is door iedereen ontzettend hard gewerkt om er een onvergetelijke editie van te maken. Maar de gevolgen van het coronavirus zijn op zoveel vlakken wereldwijd zo ingrijpend dat het onverantwoord is om het Eurovisie Songfestival in Rotterdam door te laten gaan, zo geeft de EBU aan. 

'Ontzettend jammer, maar dit is het enige verstandige besluit.' Said Kasmi, wethouder
Foto: Gemeente Rotterdam

Foto: Gemeente Rotterdam

Ambities in 2021 waar maken
De EBU heeft zowel de organiserende omroeporganisaties als gaststad Rotterdam geconsulteerd om het Songfestival te verplaatsen naar volgend jaar. Rotterdam is klaar voor een dergelijk scenario. Zij stond als gaststad al stevig in de startblokken om er een mooi feest van te maken. Omwille van ieders gezondheid wordt nu volkomen terecht een pas op de plaats gemaakt. Als het aan Rotterdam ligt worden de ambities in 2021 alsnog waar gemaakt en kunnen we alsnog met elkaar genieten van een fantastische Songfestivaleditie.

'We gaan ervan uit dat we in 2021 alsnog onze ambities waar kunnen maken' 

'Logisch om nu pas op de plaats te maken'
Wethouder Said Kasmi reageert: 'Ontzettend jammer, maar dit is het enige verstandige besluit. De ontwikkelingen rondom het coronavirus gingen in de afgelopen weken razendsnel. Veel evenementen zijn afgelast. Het is meer dan logisch dat ook wij nu een pas op de plaats maken. De gezondheid van de bewoners, bezoekers, artiesten, fans, medewerkers en vrijwilligers staat hoe dan ook voorop. We gaan ervan uit dat we in 2021 alsnog onze ambities waar kunnen maken: een feest van en voor iedereen. Er is de afgelopen tijd enorm hard gewerkt om er een onvergetelijke editie van te maken. Wat dat betreft staat Rotterdam klaar om de 65e editie van Eurovisie Songfestival alsnog in 2021 in de stad te verwelkomen. Verdere details volgen op een later moment.'  

Wil je al het nieuws uit Hart van Zuid blijven volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF