29 december

PATHÉ BOUWT HYPERMODERNE BIOSCOOP NAAST AHOY

De geplande bioscoop zal naar verwachting ruim 1 miljoen bezoekers per jaar trekken. Hiermee levert Pathé een grote bijdrage aan een bruisend stadscentrum op Zuid. Algemeen directeur Pathé, Dertje Meijer:

Dit is de volgende stap in onze vernieuwingsambitie.  We zijn blij dat we als Pathé kunnen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van het Hart van Zuid. Voor Pathé biedt deze locatie nieuwe kansen voor nog meer bijzondere belevenissen”.

Ontwerp van internationale allure.

De nieuwe bioscoop wordt onder architectuur gebouwd.  Pi de Bruijn, architect en partner bij Cie en bekend als architect van het circulaire gebouw Circl op de Zuidas in Amsterdam, is gevraagd een ontwerp van internationale allure te maken. De Bruijn:

“We zijn als architecten vol enthousiasme om hier een van de parels van Hart van Zuid te realiseren”.

De Bruijn is onder andere bekend van zijn ontwerp voor de Tweede Kamer in Den Haag en de vleugel van het Concertgebouw in Amsterdam.

Een nieuw bruisend stadscentrum
Naast een bioscoop maken ook de bouw van een internationaal congrescentrum inclusief een poppodium als uitbreiding van de Ahoy accommodatie, een hotel, diverse restaurants en extra parkeerruimte deel uit van het Business & Entertainment gebied van Hart van Zuid. De bioscoop wordt een nieuwe publiekstrekker tussen Winkelcentrum Zuidplein, Ahoy en het Zuiderpark. Deze ligging biedt Pathé extra kansen voor entertainment samenwerking. Zoals de mogelijkheid om een bioscoopzaal in te zetten als side-event, waarbij ingehaakt wordt op de programmering van Rotterdam Ahoy, zoals bijvoorbeeld een livestream van het North Sea Jazz Festival.

Met alle functies die toegevoegd worden aan het Hart van Zuid is er straks voor elk wat wils: naar een bioscoop, een concert, een hapje eten, zwemmen, in de toekomst kun je voor alles op Zuid terecht.

Besluit

Het plan van Pathé wordt door zowel de gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy als het projectteam Hart van Zuid omarmd. Wouter van de Braak, commercieel directeur Hart van Zuid:

“Het voorstel van Pathé past helemaal binnen de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, zowel qua programmering als voorgestelde architectuur. Daarbij zal de bouw van de bioscoop flink wat werkgelegenheid bieden. Deels door Pathé zelf, maar ook door de functies die in de slipstream meekomen met de bioscoop”.

Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen. 

Dankzij het Smart City EU-programma RUGGEDISED ondergaat het Hart van Zuid de komende jaren ook een energie-transitie. Zowel in de renovatie van een openbaar vervoer hub als de verschillende gebouwen.  Concreet betekent dit dat in het ontwerp en de bouw de ambitie van RUGGEDISED meegenomen wordt en daarmee bijdraagt aan maximale energie-efficiency en CO2-reductie.