26 februari

Onthulling ontwerp eerste ‘Shape of Rotterdam’: een multifunctionele eye-catcher in Hart van Zuid

Op het Annie M.G. Schmidtplein, midden in Hart van Zuid, verrijst nèt voor aanvang van het Eurovisie Songfestival, een multifunctionele ontmoetingsplek waar kunst, architectuur en podium samensmelten. Het ontwerp voor ‘The Splash’ werd uitgekozen door een vak- en publieksjury, waaronder bewoners en ondernemers uit Hart van Zuid. De ontmoetingsplek blijft minstens een half jaar liggen en zal, als de coronamaatregelen dit toelaten, ook als podium voor het Stadsprogramma rond het Eurovisie Songfestival gebruikt worden. The Splash wordt eind april 2021 officieel geopend.

Beeld: Arttenders x Cindy Bakker

Beeld: Arttenders x Cindy Bakker

Over het ontwerp voor 'The Splash' door Cindy Bakker
"Het ontwerp is eerder dit jaar ontstaan samen met de bewoners en ondernemers rond het plein, de ontwikkelaars van Hart van Zuid, de gemeente Rotterdam en Rotterdam Make it Happen. Met als doel een positieve en bijzondere plek te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar – indien mogelijk – ook optredens plaats kunnen vinden. Ik ben blij dat het Songfestival heeft gezorgd dat de ontwikkeling in een stroomversnelling is gekomen en dat het ontwerp klaar is om gebruikt te worden als potentieel podium voor het Stadsprogramma rond het Eurovisie Songfestival. En hoe tof: ook na het Songfestival blijft het ontwerp nog enkele maanden liggen”, aldus Siobhan Burger van Arttenders.

Beeld: Arttenders x Cindy Bakker

Beeld: Arttenders x Cindy Bakker

The Splash is een zintuigprikkelende ervaring, geïnspireerd op de pierenbadjes uit de jaren 60 met een knipoog naar het huidige spiksplinternieuwe Zwemcentrum op Zuid. Het spraakmakende ontwerp van Arttenders en de Rotterdamse kunstenaar Cindy Bakker werd uitgekozen door een vak- en publieksjury om ‘het flexibele gebruik en het lef dat goed past bij Rotterdam’. Het multifunctioneel inzetbare ontwerp biedt ruimte voor ontmoeting en kan fungeren als podium voor jong en oud. Alle objecten zijn verplaatsbaar en vrij in te delen, zodat er ook gebruik van gemaakt kan worden in coronatijd. Het Annie M.G. Schmidt plein krijgt met The Splash een geheel eigen signatuur in Rotterdam en geeft meer kleur aan Zuid.

Beeld: Arttenders x Cindy Bakker

Beeld: Arttenders x Cindy Bakker

Met deze eerste ‘Shape of Rotterdam’ is het gelukt om belangen met elkaar te verbinden. Het doel van The Shape of Rotterdam is aantrekkelijke plekken in de buitenruimte ontwikkelen die echt door iedereen omarmd worden. Ondernemers, buurtbewoners, Hart van Zuid, Gemeente Rotterdam en landschapsarchitect Karres en Brands trokken actief met elkaar op in het proces. Gedurende het proces moesten de kaders o.a. door corona worden bijgesteld maar het resultaat mag er zijn: een fijne samenwerking met alle betrokkenen om met het ontwerp voor het Annie M.G. Schmidtplein aan de slag te gaan.

Meer shapes in de stad
Rotterdam Zuid is niet de enige plek die barst van de potentiele plekken in de openbare ruimte met unieke vraagstukken die allemaal met een eigen insteek ‘geshaped’ kunnen worden. De ambitie van Arttenders is dan ook om op meerdere plekken in de stad aantrekkelijke en verrassende shapes vorm te gaan geven.

Wil je op de hoogte blijven van alle updates rondom The Splash? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via onderstaande link.

schrijf je in voor de nieuwsbrief