18 oktober

Nieuw busstation in het najaar van 2021

Busstation Zuidplein krijgt komend jaar een make-over. Over ongeveer een jaar kunnen we gebruik maken van het nieuwe busstation. Maar hoe komt het er uit te zien? En wat moet er allemaal gebeuren? Projectcoördinator Ronald Martens vertelt er alles over.

Hoe komt het busstation er straks uit te zien?
Het nieuwe busstation Zuidplein krijgt één zone met alle instaphaltes, aan de noordkant van het metrostation. Dat is deels op de plek waar nu al bushaltes zijn en deels op de plek van het oude Theater Zuidplein. Dat is anders dan hoe het nu is. Nu is namelijk een deel van de instaphaltes nog aan de kant van de Gooilandsingel. De uitstaphaltes en de bufferplaatsen – dat zijn de plekken waar bussen stilstaan tussen diensten door – blijven wel op dezelfde plek.

Waarom is hiervoor gekozen?
We brengen alle instaphaltes op één plek, waardoor het heel overzichtelijk wordt. Onder de busbaan komt ook een wachtruimte, waar vandaan je alle instaphaltes kunt zien en droog op de bus kunt wachten. Voor reizigers wordt het daardoor veel fijner om op de bus te wachten en je hoeft minder te zoeken naar de juiste halte. Alle instaphaltes hebben ruimte voor twee bussen, dus eigenlijk is elk eilandje twee haltes. Daardoor wordt het een heel compact busstation.

Artist impression van het nieuwe busstation Zuidplein | TomDavid Architecten

Artist impression van het nieuwe busstation Zuidplein | TomDavid Architecten

Hoe zijn jullie tot dit ontwerp gekomen?
We hebben tijdens de ontwerpfase met veel partijen en mensen contact gehad. Natuurlijk met de vervoerders zoals RET en Connexxion, maar ook met belangenorganisaties zoals 010 Toegankelijk en de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam. Deze laatste twee partijen hebben meegedacht over hoe het ontwerp ook toegankelijk is voor bijvoorbeeld mindervaliden, blinden en slechtzienden. Uiteindelijk hebben we het ontwerp in oktober 2018 uitgeprobeerd op de parkeerplaats van Ahoy. We hebben het ontwerp met pionnen uitgezet en onder andere getest of bussen bepaalde bochten goed konden maken. Dat uitproberen leidde tot nog een paar laatste aanpassingen in de details en heeft geholpen om uiteindelijk een definitief ontwerp te maken.

Aan de Gooilandsingel zijn tijdelijke instaphaltes gerealiseerd | Hart van Zuid Rotterdam

Aan de Gooilandsingel zijn tijdelijke instaphaltes gerealiseerd | Hart van Zuid Rotterdam

Is het ingewikkeld om dit busstation te bouwen?
Het aanleggen van dit busstation is op zich niet ingewikkeld. Waar de uitdaging vooral in zit is het gebruik van de ruimte. Tijdens de werkzaamheden moeten de bussen gewoon door kunnen rijden, dus daar is ruimte voor nodig. En tegelijkertijd gaan we aan de slag met de uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein. Daar is ook ruimte voor nodig. Dat betekent dat we de planningen heel goed op elkaar moeten afstemmen. We maken er voor de bouw van het busstation en het winkelcentrum één grote bouwplaats van, waarbij ook de bussen dwars over het bouwterrein rijden. We hebben het zo kunnen uitstippelen dat er genoeg ruimte is voor bussen om te rijden, maar tegelijkertijd onze bouwers genoeg ruimte hebben om te werken.

Kun je wat vertellen over de werkzaamheden komend jaar?
We zijn al gestart met de voorbereidingen op het grote werk. Zo hebben we al tijdelijke instaphaltes aangelegd aan de Gooilandsingel. Later dit jaar leggen we ook tijdelijke uitstaphaltes aan. Met deze tijdelijke haltes kunnen de bussen gewoon blijven rijden. Als reiziger is het even schakelen en zoeken naar de tijdelijke haltes, maar daardoor kun je wel tijdens de bouwperiode van en naar Zuidplein blijven reizen. Het grootste werk zit in de sloop van de oude neergaande hellingbaan en de aanleg van de nieuwe hellingbaan. De nieuwe hellingbaan wordt langer. Leuk feitje is dat de nieuwe hellingbaan ongeveer uit komt in de bar van het oude theater. Deze werkzaamheden starten allemaal begin 2021. De nieuwe hellingbaan is rond september 2021 klaar. Ondertussen leggen we ook onder andere de bushaltes en de bestrating aan en als het goed is, is het busstation dan in november 2021 klaar. Maar zoals ik zei, deze planning is nog wel afhankelijk van de planning van de uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein.

Wil je meer informatie over de ontwikkelingen in Hart van Zuid? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Of bezoek ons digitale inloopspreekuur wanneer je gerichte vragen aan onze omgevingsmanagers hebt. Elke vrijdagmiddag kun je tussen 15.00 uur en 17.00 uur terecht. Vooraf aanmelden is niet nodig.

schrijf je in voor de nieuwsbrief