19 april

Muurschildering songfestivalster Jeangu Macrooy is onthuld

De metershoge muurschildering van Jeangu Macrooy werd afgelopen maandag officieel onthuld. Het portret schittert op de muur naast de Dirk aan de Sallandweg. Op de achtergrond zijn de gele letters van Rotterdam Ahoy te zien. Op dé plek waar het songfestival over nog maar enkele weken losbarst. "Het is echt een heel mooi aandenken straks als alles voorbij is aan mijn songfestivalavontuur."

Het portret werd onthuld met een gouden confettiregen en Jeangu's songfestivalnummer 'Birth of a New Age' door de speakers. Het portret van de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Tymon de Laat. Samen met Macrooy zette hij in een hoogwerker zijn handtekening op het kunstwerk.

De Laat is blij met de positieve reacties. "Het is te gek om te zien. Dit is het officiële moment. Je ziet een hoop mensen en dat maakt het nog meer af." Hij vindt het mooi om op straat te schilderen. Zijn werk is dan voor iedereen.

Foto credits: Fred Libochant. Het kunstproject is onderdeel van het Citydressing- en Stadsprogramma van Host City Rotterdam, Eurovisie Song Contest 2021 en mede mogelijk gemaakt door RSI en het Havenbedrijf Rotterdam.

Foto credits: Fred Libochant. Het kunstproject is onderdeel van het Citydressing- en Stadsprogramma van Host City Rotterdam, Eurovisie Song Contest 2021 en mede mogelijk gemaakt door RSI en het Havenbedrijf Rotterdam.

"De hoopvolle blik van Jeangu staat gericht op de horizon en de toekomst, waarbij het licht van de nieuwe dag op zijn gezicht zal strijken. Op de achtergrond zijn vele plant-achtige vormen te zien, die geïnterpreteerd kunnen worden als bladeren of wortels", vertelt De Laat over het werk. Deze vormen staan volgens hem voor de diversiteit van de maatschappij en het vrij zijn om alle kanten op te groeien.

De muurschildering is minimaal een jaar te bewonderen - ook via livestream - en is één van de projecten die door zogeheten 'citydressers' van het Eurovisiesongfestival worden ingezet, zodat Rotterdam er tijdens het evenement op zijn best uitziet. Het initiatief van de muurschildering komt van Stichting Hiphop In Je Smoel.

Behalve het werk heeft de stichting ook een ander project opgezet om Rotterdam 'aan te kleden'. Op de parkeerplaats naast Rotterdam Ahoy zullen kunstenaars uit zes deelnemende landen gezamenlijk werken aan een street art-installatie die bestaat uit grote zeecontainers.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws in Hart van Zuid? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

schrijf je in voor de nieuwsbrief