13 november

Dit wordt het nieuwe Zuidplein!

"Als je nu met de metro of bus aankomt bij Zuidplein zie je een grijze en donkere omgeving. Daar komt gelukkig verandering in. De afgelopen jaren is er al flink gewerkt aan het gebied met onder andere de komst van het nieuwe zwembad en Theater Zuidplein. Ook de komende tijd staan er weer grote werkzaamheden op de planning. Daarna herken je het busstation en winkelcentrum niet meer terug." Zo start het artikel van Anne Klapmuts, Indebuurt.nl.  

Hart van Zuid
Het gehele gebied rondom Zuidplein en Ahoy wordt grootschalig aangepakt onder de naam Hart van Zuid. Wouter van de Braak werkt namens ontwikkelaar Heijmans en Ballast Nedam aan dit project. “Toen wij in 2016 aan het plan begonnen, zagen we voornamelijk veel losse gebouwen met daartussen een chaos van verkeer. Zuidplein is de twee na grootste busterminal van Nederland, maar de meeste reizigers gebruikten het alleen als overstap”, vertelt hij. Bijna niemand bleef voor de lol nog een tijdje bij Zuidplein hangen. En precies daar moest verandering in komen. 

Dit is er al vernieuwd
De afgelopen jaren is er al flink gewerkt rondom Zuidplein, maar door het – nog steeds – grijze busstation, valt dat misschien wat minder op. Wouter: “Het nieuwe zwembad is nu bijna drie jaar open. Doordat dit het enige 50 meter-zwembad in Rotterdam is, komen Rotterdammers uit heel de stad hier naartoe om baantjes te trekken. Daarnaast is het nieuwe Theater Zuidplein met de bibliotheek net geopend aan het nieuwe Annie M.G. Schmidtplein.” Hier vind je ook allerlei leuke horeca

Foto: Indebuurt.nl

Foto: Indebuurt.nl

Het busstation
De komende anderhalf jaar is het busstation aan de beurt voor een make-over. “We gaan het hele busstation verplaatsen en verleggen en het komt deels op de plek van het oude Theater Zuidplein”, legt Wouter uit. “Op de begane grond van het station komt een hal zoals je gewend bent van het Centraal Station, met allerlei to go functies. Je haalt even makkelijk een croissantje, kop koffie of tijdschrift als je hier aankomt.” De nieuwe busterminal krijgt 26 opstaphaltes en 34 bufferhaltes.

Ook Winkelcentrum Zuidplein en buitenruimte wordt vernieuwd. Lees het vervolg van het artikel via Indebuurt.nl.

Lees het hele artikel via indebuurt.nl