23 juni

Dag van de Architectuur Rotterdam was op Zuid

Op zaterdag 19 en zondag 20 juni vond de Dag van de Architectuur plaats. Tijdens een bomvol programma werden bezoekers meegenomen door de rijke historie van de stad én een zestal gebieden die volop in ontwikkeling zijn. Kortom een complete architectuurreis door Rotterdam, van het Central District tot Hart van Zuid en Stadionpark Feijenoord.

Op het dak van Winkelcentrum Zuidplein
Een wel heel bijzonder hoogtepunt was er tijdens de uitverkochte wandeling door Hart van Zuid. Onder leiding van een architectuurgids ging de route van Theater Zuidplein richting Winkelcentrum Zuidplein, waar je vanaf het dak een geweldig uitzicht hebt over Zuidplein. Speciale aandacht was er ook voor de buitenruimte, hoe de wirwar aan verkeer in goede banen te leiden en wij op die manier van Zuidplein een écht Hart van Zuid aan het maken zijn.

Foto: Bas Czerwinski voor Cultuurcentrum OMI

Foto: Bas Czerwinski voor Cultuurcentrum OMI

De huiskamer van Hart van Zuid
Veel interesse was er ook voor de minitour in Theater Zuidplein, de huiskamer van Zuid, en het Annie M.G. Schmidtplein. Gastsprekers van het theater en van Arttenders vertelden over de culturele ontwikkelingen en de betekenis van Zuid als ontmoetingsplek. Daarna ging de route verder naar het kleurrijke Van Swietenhof, voor veel mensen een verborgen parel in Hart van Zuid.

Foto: Bas Czerwinski voor Cultuurcentrum OMI

Foto: Bas Czerwinski voor Cultuurcentrum OMI

Door de ogen van de architect van Hart van Zuid
Op zondag 20 juni was Hans Goverde van Kraaijvanger Architecten in onze projectlocatie aanwezig om een groep geïnteresseerden te ontvangen bij de maquette van de totale gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hij gaf een aantal korte presentaties. Over zijn ontwerp van Hart van Zuid en in het bijzonder de ontwikkeling van Ahoy, Zwemcentrum Rotterdam en het OV-knooppunt.

Over Rotterdam Architectuur Maand
De maand juni staat elk jaar weer in het teken van de Rotterdamse Architectuur. Op 16 juni vond in dat kader ook de uitreiking van de Rotterdam Architectuur Prijs plaats, waarbij nieuwbouwproject Little C de grote winnaar was. Ons prachtige Theater Zuidplein was ook genomineerd voor zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs, en ging er uiteindelijk met de derde prijs vandoor. Nog tot en met zondag 27 juni kun je je genieten van allerlei tentoonstellingen, presentaties en wandelingen in de stad tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. Het ondergrondse Festivalhart is in de Stadsgarage, direct onder Kruisplein bij het Centraal Station.

bekijk het programma van rotterdam architectuur Maand