Stedenbouwkundige visie

Om alle plannen voor Hart van Zuid te kunnen realiseren, zijn de uitgangspunten vertaald in een stedenbouwkundige visie met een ruimtelijk programma op hoofdlijnen.

Twee hotspots: Plein op Zuid en Ahoyplein

Het nieuwe Hart van Zuid telt straks twee 'hotspots'. Het Plein op Zuid en het Ahoyplein worden de belangrijkste ontmoetingsplekken, verbindingspunten en centra van activiteit. Vanuit deze pleinen zetten we de ontwikkelingen in gang en maken we maximaal gebruik van de bestaande kracht van het gebied. De bestaande bedrijvigheid en activiteiten rond de pleinen worden versterkt. Ook voegen we er nieuwe functies aan toe, op basis van de thema's 'business & entertainment' en 'shopping & culture'.

plattegrond_2-hotspots-Ahoyplein_en_Plein_op_Zuid_openbare-en-ondernemerschap

Plein op Zuid: nieuw Kunstenpand en zwembad

Nieuwe activiteiten rond het Plein op Zuid maken het gebied aanzienlijk aantrekkelijker, ook voor bezoekers van buiten de stad. Ze brengen mensen bij elkaar en stimuleren de ontmoeting tussen bewoners en bezoekers.

Aan het Plein op Zuid komen twee nieuwe trekkers van regionaal en zelfs nationaal niveau: een Kunstenpand en een 50-meter wedstrijdzwembad, pal naast het bus- en metrostation en de hoofdentree van het winkelcentrum.

Kleine bedrijfjes zorgen voor extra levendigheid

Het ondernemerschap van jonge wijkbewoners krijgt een impuls met de komst van kleine bedrijfjes, zoals boetiekjes, ontwerpers/producenten, een 3D-printshop, een koffiebar of theehuis, etc. Door deze functies rond het plein te concentreren, ontstaat een levendig stedelijk centrum; een bruisende plek van activiteit en ontmoeting.

Kunstenpand als cultureel hart

Het nieuwe Kunstenpand wordt het culturele en artistieke centrum van het gebied. In het gebouw komen een theater, bibliotheek, horeca, podia en expositieruimtes. Kinderen leren er en bezoekers kunnen er genieten van theatervoorstellingen, optredens en exposities. Het gebouw wordt een bijzondere ontmoetingsplek waar bezoekers met elkaar in contact komen en genieten van een drankje en hapje. Via de entree direct aan het Plein op Zuid weten bezoekers het Kunstenpand straks massaal te vinden.

Eerste 50-meterzwembad van Rotterdam

Recht tegenover het Kunstenpand komt een zwembad van Olympische afmetingen: het eerste 50-meterzwembad in heel Rotterdam! Het zwembad trekt straks niet alleen wedstrijdzwemmers en waterliefhebbers uit de hele regio, maar ook kinderen die er hun eerste zwemdiploma halen.

Omringd door het Kunstenpand en Zwembad wordt het Plein op Zuid een sfeervol en gezellig ontmoetingspunt. Om na het zwemmen even uit te blazen op een gezellig terrasje, bijvoorbeeld.

Een plek waar je graag komt en graag blijft...

Ahoyplein: aantrekkelijke ontmoetingsplek

Ahoy is straks een volkomen logisch onderdeel van het Hart van Zuid-gebied. Met een sfeervol, goed verlicht voorplein (het nieuwe Ahoyplein), het hotel en de bioscoop wordt Ahoy een aantrekkelijke ontmoetingsplek. Dankzij de markante contouren van het congrescentrum kan de bezoeker zich hier makkelijk oriƫnteren.

Gooilandsingel: verkeersluwe flaneerboulevard

Het Plein op Zuid en het Ahoyplein worden met elkaar verbonden met een verkeersluwe flaneerboulevard die alle functies logisch op elkaar aansluit. Hiertoe gaat de Gooilandsingel volledig op de schop. De opgaande busbaan wordt verlegd naar het winkelcentrum en vertrekkende bussen verlaten het gebied straks via de logistieke zone bij het winkelcentrum.

Met veel minder auto- en busverkeer en veel groen en waterpartijen verandert de drukke Gooilandsingel in een uitnodigende wandel- en ontmoetingsplek; een aantrekkelijke centrale verbindingsschakel voor het hele gebied. Straks ligt er een levendige wandelboulevard, omringd met horeca, dienstverlening, winkels en andere functies. Bezoekers komen er na een voorstelling of beursbezoek graag voor een etentje of een drankje. En reizigers met het openbaar vervoer lopen straks via de singel veilig en snel van het station naar Ahoy en weer terug.

In elkaar overlopende sferen

Het nieuwe elan rond het Plein op Zuid en het Ahoyplein straalt ook af op de rest van het gebied. Langs de buitenranden van het gebied krijgen nieuwe bedrijfjes de kans om vlakbij de grote bezoekersstromen (maar nog wel in luwte) tot bloei te komen. Kleinschalig ondernemerschap zorgt hier in de vorm van winkels, restaurants, dienstverlening maar ook een coffee-corner voor een interessant winkel- en horeca-aanbod met een geheel eigen sfeer. De plannen voorzien ook in ruimten voor startende ondernemers onder de bestaande metrobaan.