Renovatie techniekruimte Ahoy - bouwen met een hippe bril

20 maart 2017

We tellen zo’n 15 partijen, circa 60 werknemers, die op dagelijkse basis bezig zijn met de renovatie van de technische ruimte van de Ahoy hallen. Niet zomaar een kwestie van ‘doen’ dus. Het succes is te danken aan een optimale voorbereiding en een hippe bril: hier wordt gebruik gemaakt van lean bouwen. Ofwel: het verbeteren van het volledige bouwproces. Winst? Snellere bouwtijd, minder kosten en betere kwaliteit. Met de Virtual Reality bril kunnen we ook nog eens testen of dat wat op papier getekend is, in werkelijkheid ook in de ruimte past. Een soort kijkje in de toekomst.

Binnen vier weken moet de eerste fase klaar zijn. Lean-planning vraagt van onderaannemers om op detailniveau – verdeeld over tenminste drie dagdelen – hun werkzaamheden aan te geven op planningsvellen. Een bijna minutieuze opdracht dus!

Met het uitvoeringsteam en de betrokken onderaannemers zijn diverse lean-sessies georganiseerd. Een 3D-model hielp de aanwezigen een goede indruk te krijgen van de raakvlakken tussen de verschillende bouwdisciplines. Zo zijn er goede afspraken gemaakt over de logistiek, opslag van materialen en de werkvolgorde.

Zo worden fouten in het ontwerp tijdig opgespoord en kunnen we optimaal presteren in de uitvoering van de werkzaamheden.